Hoteldrift ved verdens ende
Mittarfeqarfiit driver hoteller i forbindelse med flere forskellige lufthavne. I de større byer har rejsende rigeligt med muligheder for indkvartering, men når man driver en ødestation, som den i Nerlerit Inaat, kan det omkringliggende samfund af gode grunde ikke støtte op med infrastruktur. Der er simpelthen ikke noget omkringliggende samfund. Nerlerit Inaat, eller Constabel Pynt som det også bliver kaldt, ligger næsten 500 km nord for polarcirklen og der er 40 km til den nærmeste by Ittoqqortoormiit. Der er ingen veje, så man skal flyve med helikopter eller køre med hundeslæde, hvis man skal ind til Ittoqqortoormiit.
Befolkningstætheden i Grønland svarer til, at der skulle bo 2,018 mennesker i hele Københavns hovedstadsområde. I Østgrønland er befolkningstætheden endnu mindre – det bliver næppe mere isoleret end i Nerlerit Inaat. Herude sørger man for alt selv og derfor er det også noget af en udfordring at drive en lufthavn. Personalet sørger for eksempel selv for strøm og varme i bygningerne, de pumper vand op fra elven om sommeren og om vinteren smelter man is i et kæmpe stort smeltekar for at have vand til bad, husholdning og drikkevand.
”Der er ikke en by vi er koblet på. Alle de ting som man tager som en selvfølge, skal vi selv sørge for,” forklarer driftsleder i Nerlerit Inaat Robert Larsen. De er 12 mand om at drive lufthavnen og hotellet, så der er både kok, rengøringspersonale, mekanikere, en elektriker, indsatsleder, trafikassistent, AFIS-operatør til kontroltårnet og terminalarbejdere ansat. Robert fortæller, at det er enormt dyrt, når de skal have folk udefra fløjet ind til for eksempel at reparere noget. Derfor er det en stor fordel at have et personale, der kan dække de mange opgaver, der er i lufthavnen.
Det er altså hverken en normal lufthavn eller et normalt hotel Mittarfeqarfiit driver i Nerlerit Inaat. Så selvom gæsterne på hotellet tilbydes både morgenmad, frokost og aftensmad, kan man komme ud for, at det i dårligt vejr ikke engang lade sig gøre at kæmpe sig de 200 meter, der er fra indkvarteringen over til lufthavnens kantine. Mange af hotellets gæster bliver indkvarteret ved forsinkelser af flyvninger på grund af de hårde vilkår, men der kommer også gæster som trodser vejret og kommer til Nerlerit Inaat på grund af de hårde vilkår og den rå natur. Hotellet har i løbet af en sommersæson mange forskellige forskere, der kommer for at undersøge klimaforandringer, de meteorologiske forhold, geologiske forekomster og de mange unikke naturforhold i områderne omkring Nerlerit Inaat.
Lufthavnen ligger på halvøen Jameson Land på grænsen til verdens største nationalpark og er også indgang til de flotte landskaber i Scoresbysundfjorden. Rikke Guldborg Hansen er biolog og forsker for Grønlands Naturinstitut og har flere gange været i Nerlerit Inaat i forbindelse med sit arbejde. Hun fortæller, at der er adgang til nogle helt fantastiske og unikke naturområder omkring Nerlerit Inaat. ”Det er helt fantastisk, at man kan sidde på terrassen ved hotellet med udsigt til moskusokser og vilde bjerge i horisonten. Der er et stort potentiale i området,” siger Rikke.
I løbet af sensommeren har man arbejdet på at forbedre faciliteterne på det lille hotel. Der er blevet malet, installeret nye senge, indkøbt nye møbler til fællesområderne og en række andre fornyelser, der gerne skulle hjælpe med at give gæsterne en god oplevelse i Nerlerit Inaat. Robert Larsen fortæller om renoveringen ”Det er blevet gjort meget mere lækkert. Det er en betydelig forbedring både med værelserne og fællesrummene, der også har fået nye møbler.” Medarbejderne gør alt hvad de kan for at gæsterne i Nerlerit Inaat får et godt ophold og de får også ros med på vejen af Rikke Guldborg Hansen. ”Stationen fungerer rigtigt godt. Alle de folk, der arbejder der er søde og flinke. De er bare så imødekommende,” siger Rikke.
Skrevet af Kommunikationskonsulent Rune Bo Viborg Kaldau
Foto: Per Arnesen – Visit Greenland
Foto: Hotellet set fra kontroltårnet i Nerlerit Inaat
Foto: Søren Knudsen – Nerlerit Inaat lufthavn og hotel
Foto: Per Arnesen – Visit Greenland