”Flightseeing” er kommet for at blive
Samarbejdet med mindre aktører er vigtigt for Mittarfeqarfiit. Det betyder meget at have en god kontakt til de små aktører og dermed få et højere aktivitetsniveau i lufthavnene. På sigt vil det danne grundlag for at tiltrække større flyselskaber, hvis det bliver mere attraktivt at rejse til Grønland og dermed bidrager det gode samarbejde på flere måder til at gøre Mittarfeqarfiit til en bedre forretning.
Airzafari startede som en sidebeskæftigelse tilbage i 2008. Jens Ploug Larsen og Bente Biilmann Larsen er begge piloter ved Air Greenland, og da de blev spurgt om det ikke kunne lade sig gøre at lave en sightseeingtur i helikopter, tænkte de: ”Hvorfor ikke?” De lejede en helikopter af Air Greenland, og det blev i første omgang til en tur til Sermitsiaq. Da nogle venner hørte om det, blev der booket en tur mere og det blev hurtigt til en succes med flere ture. Inden længe blev de to piloter af Air Greenland bedt om at starte et firma, hvis de skulle fortsætte med at leje helikopterne. Selvom de ikke havde regnet med at det skulle blive til noget større, så de hurtigt et potentiale i at lave ”flightseeing”.
Omkring 2010-11 blev det meget svært at lease helikoptere på grund af efterspørgslen i forbindelse med efterforskning af olie og mineraler og det fik Bente og Jens til at anskaffe deres eget fly. De fik en aftale med Copenhagen Air Taxi, så deres nye P68 Partenavia kunne være i stald hos dem, og de kunne flyve på deres licens i Grønland. Copenhagen Air Taxi blev altså flyselskabet bag Airzafari og I dag er Bente direktør i det lille turistbureau, hvor Jens fungerer som rådgiver, kaptajn, sælger og som ham, der kommer med alle de gode idéer. ”Jeg har været på opdagelse hele mit liv, og det her blev starten på et nyt eventyr,” fortæller Jens.
Det første år gik godt og allerede året efter kunne de købe endnu et fly, så de kunne operere både fra Ilulissat og Kangerlussuaq. Reaktionerne i Ilulissat var fantastiske og de blev rigtigt godt modtaget, forklarer Bente og Jens. De har været meget glade for samarbejdet med Mittarfeqarfiit og fremhæver, at der fra start af har været interesse i at få det til at fungere. Airzafari har også fløjet nogle år med et leaset fly i Kulusuk og på Island, og de håber at kunne vende tilbage med aktiviteter her i fremtiden.
Det har hele tiden været en udfordring at sørge for nok piloter til at flyve for Airzafari. Derfor lavede de i 2015 en aftale med Selvstyret om at uddanne piloter igennem Copenhagen Air Taxi, og de første to grønlandske elever er allerede i gang med uddannelsen nu. Det er blot et af flere nye initiativer, og senest har de udvidet med en ny vente-lounge i Ilulissat og med flyvninger i Sisimiut. I Sisimiut har de netop haft deres første flyvninger og ”det gik Wauw,” som Jens udtrykker det.
Rammerne for Airzafaris aktiviteter er blevet udarbejdet sammen med Mittarfeqarfiit over flere år, og det skaber et godt grundlag for at fortsætte og eventuelt udvide samarbejdet. ”Det har været et kæmpe arbejde at etablere det her, men vi har arbejdet godt sammen med Mittarfeqarfiit, og de har virkeligt været åbne og samarbejdsvillige hele vejen igennem,” fortæller Bente. Kunderne er enormt glade for turene med Airzafari, og håbet er at kunne tilbyde unikke oplevelser til endnu flere mennesker over de næste år. ”Vores drøm er at dække hele Nordatlanten, så vi opererer i både Grønland, Island, Færøerne og Danmark,” tilføjer Jens, da vi taler om fremtidsudsigterne.
Skrevet af Kommunikationskonsulent Rune Bo Viborg Kaldau
Foto: Airzafari
Foto: Airzafari
Foto: Airzafari